Nádorová bolest a léčebné přístupy - Lysoňková, Klára (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce pojednává o problematice nádorové bolesti a jejich léčebných přístupů u pacientů s onkologickým onemocněním. Zaměřuje se především na intenzitu prožívané bolesti a možné metody jejího snižování. Práce se skládá ze dvou částí ? teoretické a praktické. V teoretické části jsem shrnula získané poznatky o bolesti od historie, přes definici, fyziologii, klasifikaci, hodnocení až po její léčbu, s bližším zaměřením na bolest nádorovou. V praktické části se zabývám analýzou výzkumu, který jsem v rámci této práce prováděla formou dotazníkového šetření ve dvou zdravotnických zařízeních krajského typu.
Cancer pain and treatment approaches
Keywords: nádorová bolest; intenzita bolesti; léčba bolesti; analgetika; cancer pain; pain intensity; pain treatment; analgesics