Syntéza a základní fluorescenční vlastnosti symetrických D-pí-D bis(difenylamino)-oligofenylenvinylenů - Teichmanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se věnuje přípravě a charakterizaci perspektivních organických materiálů na bázi symetrických oligofenylenvinylenů. Teoretická část práce popisuje základní echanismy a principy absorpce záření a fluorescence jak v roztoku, tak v pevné fázi. Dále je popsán současný stav na poli organických chromoforů využitelných v organické elektronice s ohledem na jejich absorpční vlastnosti a dvoufotonovou absorpci. Následující experimentální část se zabývá syntézou navržených molekul, včetně jejich kompletní charakterizací dostupnými fyzikálními a optickými metodami. Výsledková část zahrnuje přehled okomentovaných syntéz, vyhodnocení termického a optického chování diskutovaných molekul a výsledky rentgenostrukturní analýzy. Na závěr jsou získané údaje kriticky zhodnoceny, diskutovány a porovnány s podobnými látkami, které byly již dříve popsány v literatuře.
Synthesis and fluorescent properties of symmetrical bis(diphenylamino)- oligophenylenevinylenes
Keywords: chromofor; oligofenylenvinylen; difenylamin; D-pí-D; Horner-Wadsworth-Emmons reakce; dvoufotonová absorpce; fluorescence; chromophore; oligo-phenylene vinylene; diphenylamine; D-pí-D; Horner-Wadsworth-Emmons reaction; two-photon absorption; fluorescence