Žena na českém venkově přelomu 19. a 20. století v prózách Josefa Karla Šlejhara - Kopecká, Marie (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá ženskými literárními postavami v prózách Josefa Karla Šlejhara, jejichž děj se odehrává v prostředí českého venkova na přelomu 19. a 20. století. První část práce se zaměřuje na dějiny každodennosti českého venkova a dějiny ženy v českých zemích přelomu 19. a 20. století. Další úsek se zaměřuje na český naturalismus a tvorbu i osobnost Josefa Karla Šlejhara, který je výrazným představitelem tohoto literárního směru. Následně se diplomová práce věnuje analýze a interpretaci podob a funkcí ženské literární postavy ve Šlejharově díle.
Woman in the Czech countryside at the turn of the 19th and 20th century in the prose works of Josef Karel Šlejhar
Keywords: ženy; český venkov; 19.- 20. století; próza; Šlejhar, Josef Karel; women; czech countryside; 19th-20th century; prose