Pěstounská péče pohledem zpět - případové studie osob, které vyrostly v pěstounské péči - Kuráková, Monika (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá významem pěstounské rodiny z pohledu jedinců, kteří v dlouhodobé pěstounské péči vyrůstali. Teoretická část práce se zabývá systémem náhradní rodinné péče a vývojem pěstounské péče v České republice. Dále se věnuje již dospělému jedinci, který prošel pěstounskou péčí. Práce stojí na teoretických východiscích, jakými jsou teorie uspokojování potřeb a teorie psychosociálního vývoje osobnosti. Praktická část zahrnuje kvalitativní výzkum. Za pomoci polostrukturovaného rozhovoru zjišťuje, jakým způsobem hodnotí dotazované osoby své dětství a dospívání v pěstounské rodině a jak hodnotí význam pěstounské rodiny pro svůj současný život.
Foster Care with Hindsight - Case Studies of Persons Brought up in Foster Care
Keywords: náhradní rodinná výchova; pěstounská péče; rodina; dospělí vychovaní v dlouhodobé pěstounské péči; význam pěstounské rodiny; substitute family education; family; adults brought up in long-term foster care; signifikance of foster family; foster care