Dobrovolnictví a altruismus - Novotná, Lucie (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem motivace dobrovolníků v Oblastní charitě Znojmo. Vycházela jsem z terénního výzkumu, dále odborných publikací a časopisů. Cílem práce je zjistit důvody vykonávání nezištné pomoci. Na fenomén dobrovolnictví pohlížím skrze odpovědi respondentů z České Republiky a Rakouska, zjišťuju rozdíl mezi motivacemi ateistů a věřících lidí,. Neopomínám ani gendrový úhel pohledu. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá pojmy altruismus a dobrovolnictví. Praktická část je vyhodnocení rozhovorů a aplikace teorie na praxi a realitu.
Volunteering and altruism
Keywords: dobrovolníci; motivace; altruismus; gender; víra; volunteer; motivation; altruism; gender; religion