Informovanost náctiletých o HPV infekcích a sexuálně přenosných chorobách - Kadlecová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce pojednává o jedné z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí, HPV infekci (Human papillomavirus), a o nejčastějších bakteriálních sexuálně přenosných chorobách, kapavce, syfilidě a chlamydiích. Práce je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. V teoretické části je popsána HPV infekce, její klasifikace, prevence, rizikové faktory a nejčastější klinické projevy a následky, které mohou způsobovat. Stejně tomu tak je i u bakteriálních sexuálně přenosných chorob, které jsou v práci zmíněny. Hlavním cílem práce bylo zjistit informovanost náctiletých ve věku 13 až 16 let o sexuálně přenosných chorobách pomocí průzkumného šetření prováděného na základní škole a víceletém gymnáziu pomocí nestandardizovaného dotazníku. Zároveň zjistit znalosti respondentů o HPV infekci, která způsobuje rakovinu děložního čípku. Výsledky průzkumného šetření jsou uvedeny v samostatné kapitole.
Awareness teenagers of HPV infection and sexually transmitted diseases
Keywords: bakteriální sexuálně přenosné choroby; chlamydie; informovanost; kapavka; lidský papilomavirus; rakovina děložního čípku; syfilis; sexually transmitted diseases; chlamydia; awareness; gonorrhea; human papillomavirus; cervical cancer; syphilis