Obtížné soužití a jeho meze: Rozvod Apolonie Rozálie Vratislavové z Mitrovic a Ferdinanda Leopolda Šporka (1696-1706) - Eberlová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce představuje krizi manželství Apolonie Rozálie Vratislavové z Mitrovic s Ferdinandem Leopoldem Šporkem, jež vyvrcholila hraběnčinou žádostí o rozvod od stolu a lože. Za jejím jednáním stál strach o vlastní život, což bylo dáno násilnickou povahou hraběte Šporka, jeho hrubým chováním a opilstvím. Hlavními vytyčenými cíli textu je rekonstrukce příčin, průběhu a vyvrcholení krize manželů a zasazení tohoto případu do kontextu manželského práva v českých zemích druhé poloviny 17. století. Dále se práce snaží o porovnání tohoto vztahu s dalšími manželskými konflikty a rozvodovými řízeními v jiných aristokratických domácnostech.
Difficult marriage and its limits: Divorce of Apolonia Rosalia Vratislav of Mitrovice and Ferdinand Leopold von Sporck (1696-1706)
Keywords: přelom 17. a 18. století; dějiny raně novověké šlechty; české země; Ferdinand Leopold Špork; Apolonie Rozálie Vratislavová z Mitrovic; manželství; násilí; rozvod od stolu a lože; turn of the 17th and 18th centuries; history of early-modern-period nobility; Czech lands; Ferdinand Leopold von Sporck; Apolonia Rosalia Vratislav of Mitrovice; marriage; violence; divorce