Těhotenská ztráta v druhé polovině těhotenství očima žen - Vašková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na zkušenosti žen se ztrátou dítěte v druhé polovině těhotenství. Teoretická část obsahuje základní poznatky týkající těhotenství, předčasného porodu a porodu mrtvého plodu. Důležitou částí je nastínění péče, především komunikace porodní asistentky se ženou, která si ztrátou dítěte prochází. Je zde výčet možných rituálů a způsobů rozloučení. Popsán je proces truchlení i jeho patologie, jež může být posttraumatická stresová porucha. Teoretická část obsahuje také právní legislativu. Průzkumná část je vedena kvalitativní formou pomocí rozhovorů. Prostřednictvím průzkumu byly zjišťovány zkušenosti žen se ztrátou dítěte, následným rozloučením a také hodnocení péče a přístupu zdravotníků, převážně porodních asistentek.
Pregnancy loss in the second half of pregnancy through the eyes of women
Keywords: ztráta v těhotenství; předčasný porod; porod mrtvého dítěte; rituály rozloučení; loss in pregnancy; premature birth; stillbirth; rituals of parting