Viry v potravinách - Pařízek, Adam (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na rozmnožování a taxonomii virů. Věnuje se virům patogenním pro člověka, které způsobují gastroenteritidy, jsou to především rotaviry, adenoviry, caliciviry a astroviry. Dále se pak zabývá viry přenášející se fekálně-orální cestou, mezi ně patří virus Hepatitidy A a Hepatitidy E. Po nich následují viry způsobující jiné onemocnění především klíšťová encefalitida a enteroviry. V závěru je práce zaměřena na epidemie vyvolané viry šířících se v potravinách na území České republiky za posledních deset let.
Foodborne viruses
Keywords: vir; potraviny; gastroenteritida; virus; food; gastroenteritis