Elektron akceptorní vlastnosti pentafluorsulfanylové skupiny - Fecková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2015)
Byla provedena literární rešerše syntéz a využití pí-konjugovaných systémů nesoucích pentafloursulfanylovou skupinu jako akceptorní část. V teoretické části bylo pojednáno jednak o pí-konjugovaných systémech v push-pull uspořádání, možnostech zavedení SF5 skupiny na sp2-hybridizované atomy uhlíku a rovněž o praktickém využití takových sloučenin. V praktické části byly syntetizovány čtyři D-pí-A molekuly s pentafluorsulfanylovou akceptorní jednotkou pomocí cross-coupling reakcí. Syntetizované molekuly obsahují N,N-dimethylamino skupiny jako elektron donor a různě variovaný pí můstek. Všechny molekuly byly charakterizovány sérií analytických měření (bod tání, NMR, MS a RTG) a rovněž byla změřena jejich UV/Vis spektra, ze kterých byly vyvozeny základní vztahy typu struktura-vlastnosti
Electron Withdrawing Properties of Pentafluorosulfanyl Group
Keywords: pentafluorosulfanyl group; electron donor/acceptor; push-pull; intramolecular charge transfer; cross-coupling; pentafluorsulfanylová skupina; elektron donor/akceptor; vnitřní přenos náboje