Nové metody syntézy pigmentů směsných oxidů - Bělina, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
V práci jsou shrnuty poznatky z oblasti syntézy speciálních anorganických pigmentů, konkrétně pigmentů typu směsných oxidů (MMO). Jednou z nových metod využitelných v průmyslovém měřítku je dvoustupňový způsob přípravy SMS proces. Byly rozpracovány podmínky syntézy novým způsobem dvou černých spinelových pigmentů. Následně byly srovnány pigmentově aplikační, fyzikální i chemické vlastnosti připravených vzorků s průmyslově vyráběnými standardy.
New methods of synthesis of mixed metal oxide pigments
Keywords: anorganické pigmenty; spinely