Hodnocení bolesti v souvislosti s nehojící se ránou - Šreková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Hodnocení bolesti v souvislosti s nehojící se ránou je specifická a velmi významná činnost v rámci péče o pacienta. Bolest je nepříjemným subjektivním symptomem, který narušuje kvalitu života pacienta a jeho rodiny. Cílem práce je obsáhnout problematiku bolesti v souvislosti s nehojící se ránou a další kroky v procesu péče. Práce popisuje základní metody hodnocení a léčby bolesti v souvislosti s ránou a je zaměřena na úlohu všeobecné sestry. Výzkumné šetření se zaobírá subjektivním vnímáním bolesti u pacientů s obtížně hojitelnými ranami a dotýká se možnosti využití inhalační anestezie v souvislosti s převazem rány.
The assessment of pain in relation with a non-healing wound
Keywords: bolesti; Entonox; hodnocení bolesti; léčba bolesti; nehojící se rána; pain; Entonox; pain assessment; pain management; non-healing wound