Česká perspektiva kremace - Pekař, Matouš (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem kremace v Čechách zejména po první světové válce, součástí práce je historický exkurz do dějin pohřbu žehem s ohledem na vývoj dějin smrti a náboženských představ v Evropě. Součástí práce jsou i poznatky terénního šetření, jenž proběhl na královeměstecku pomocí polostrukturovaných rozhovorů na téma "Jaký a proč volí lidé způsob pohřbu?" s přihlédnutím k souvisejícím tématům jako vnímání posmrtného života a pojmu duše. Výsledky rozhovorů jsou reflektovány odbornou literaturou daného tématu.
Cremation in Bohemia
Keywords: kremace; pohřby; pohřebnictví; královeměstecko; přechodové rituály; smrt; antropologie smrti; cremation; anthropology of death; eschatology; anthropology; královeměstecko; rite of passage