Zvířata, druhové lidí? - Kalášková, Diana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá přístupem ke zvířatům Cory Diamondové. Ta zdůrazňuje určitý způsob zájmu o zvířata, jehož prostřednictvím můžeme ve zvířatech spatřit naše druhy. Tento způsob pohledu vytváří zvláštní vztah lidí ke zvířatům. Diamondovou předkládaný přístup ke zvířatům je založen na jiných předpokladech než ochrana zvířecích práv a utilitarismus. Je zde předvedeno, proč Diamondová tyto dvě další pozice kritizuje. Na rozdíl od těchto alternativních pozic nejsou pro Diamondovou k posouzení našeho chování rozhodující schopnosti druhých tvorů. Diamondová se nesnaží poukázat na to, že by lidské a zvířecí životy byly rovnocenné, ale spíše zdůrazňuje možnost porozumění zvířatům, i přes jejich odlišnosti. Cílem práce je objasnit, na jakém základě lze podle Diamondové zvířata považovat za lidské druhy a proč k tomu není nutné dovolávat se biologické podobnosti či rovnocennosti lidí a zvířat.
Animals as Human Fellows?
Keywords: etika ochrany zvířat; Diamondová, Cora; vztah lidí a zvířat; soucit; nespravedlnost; bolest; lidský život; animal ethics; Diamond, Cora; relation to animals; animal as fellow creature; compassion; injustice; pain; human life