Využití hybridních membránových procesů při zpracování odpadních vod - Štěrbová, Alena (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá možností využití kombinovaného membránového procesu při čištění odpadních vod obsahující těžké kovy. Kombinovaným procesem je zde míněno spojení iontové výměny na zeolitu A s cross-flow mikrofiltrací. V teoretické části jsou uvedeny druhy odpadních vod a metody jejich čištění se zaměřením na adsorpci, iontovou výměnu a popis tlakových membránových procesů. Největší pozornost je věnována kombinovaným membránovým technologiím. V experimentální části byla ověřena účinnost iontové výměny při odstraňování vybraných kovů (Ca2+, Pb2+, Zn2+) z vody za použití zeolitu A. Naměřená data byla vyhodnocena pomocí Langmuierovi a Freundlichovi izotermy. Byla studována sorpční kapacita zvoleného modelového systému. Dále je v experimentální části popsána mikrofiltrace suspenze zeolitu, která byla prováděna na cross-flow mikrofiltračním zařízení s použitím keramické trubkové membrány. Z naměřených dat byly vyhodnoceny charakteristiky mikrofiltračního procesu, tedy závislost intenzity toku permeátu na čase a závislost intenzity toku permeátu na tlakovém rozdílu.
Application of hybrid membrane processes in wastewater treatment
Keywords: odpadní vody; iontová výměna; cross-flow mikrofiltrace; wastewater; heavy metals; adsorption; ion exchange; těžké kovy; adsorpce; zeolity; cross-flow microfiltration