Stanovení EDTA a NTA v povrchových a odpadních vodách pomocí plynové chromatografie - Grynová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2001)
Práce pojednává o stanovení EDTA a NTA v povrchových a odpadních vodách. O jejich izolaci ze vzorků, derivatizaci, izolaci z derivatizační směsi a stanovení na plynovém chromatografu. Jako deriváty byly zvoleny butylestery. Pro jednotlivé kyseliny byly vytvořeny kalibrační přímky a pomocí nich byly stanoveny množství těchto butylesterů aminopolykarboxylových kyselin v reálných vzorcích. Dále byla použita metoda vnitřního standardu.
Determination EDTA and NTA in surface and waste waters by gas chromatography
Keywords: kyselina ethylendiaminotetraoctová; kyselina nitrilotrioctová; plynová chromatografie; povrchové vody; odpadní vody; izolace; derivatizace; metoda vnitřního standardu; metoda kalibrační křivky