Zvládání stresové zátěže u sester na jednotkách intenzivní péče - Dohnalová, Nicole (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je metodologicky koncipována jako teoretický typ práce mající rešeršní charakter, konkrétně se jedná a scoping review. Tato práce je zaměřena na zvládání stresové zátěže u sester na jednotkách intenzivní péče. Stresová zátěž je často skloňovaným problémem ve zdravotnictví. Teoretická část práce nabízí nahlédnutí do problematiky stresu, stresových faktorů spojených s prací sestry na jednotkách intenzivní péče a psychohygieny. V empirické části jsem za pomoci pěti vědeckých databází vyhledala 1123 validních celosvětových studií. Základním krokem při hledání relevantních studií bylo identifikovat klíčová slova formulovaná na základě předem stanovené review otázky. Pro tuto diplomovou práci byl zvolen typ otázky účinnosti, která má za úkol zjistit, které intervence jsou účinné pro sestry z jednotek intenzivní péče. Vyhledané studie byly následně blíže prozkoumávány a na základě duplicity a dalších vyřazovacích kritérií bylo zařazeno 12 studií do konečného souboru relevantních zdrojů. Výsledky dílčích studií jsou sepsány v přehledové tabulce. Na závěr bych chtěla poukázat na to, že většina intervencí, které měly výborné výsledky, byly edukačního směru.
Stress management in critical care nurses
Keywords: prevence; psychohygiena; sestra; stres; zatížení; zvládání; coping; load; nurse; prevention; psychohygiene; stress