Problematika fyzické a psychické zátěže sester pracujících v intenzivní péči - Beerová, Jana (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se věnuje problematice fyzické a psychické zátěže sester pracujících v oboru intenzivní péče. Teoretická část stručně popisuje vývoj intenzivní péče z historického a současného pohledu, sleduje úlohu sester a rozebírá specifika fyzické a psychické zátěže vyplývající z poskytování ošetřovatelské péče v intenzivní péči. Následuje metoda dotazníkového šetření, která zjišťuje míru fyzické a psychické zátěže. Respondenty budou vybrané skupiny všeobecných sester pracujících v oboru intenzivní péče. První skupinou jsou sestry pracující na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, do druhé skupiny jsou řazeny sestry z jednotek intenzivní péče chirurgického a interního typu. Výsledky výzkumu budou prezentovány v tabulkách a grafech pomocí kancelářských programů. Ke statistické analýze kategorických dat bude použita popisná statistika.
The issue of physical and mental stress of nurses working in intensive care
Keywords: intenzivní péče; všeobecná sestra; fyzická zátěž; psychická zátěž; intensive care; general nurse; physical activity; mental stress