Antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků pigmentovaných neizometrickými a core-shell pigmenty Mg0.2Zn0.8Fe2O4 - Šimůnek, David (Univerzita Pardubice, 2011)
Předmětem této diplomové práce je studium antikorozních a fyzikálních vlastností organických povlaků s obsahem připravených pigmentů na bázi Mg0,2Zn0,8Fe2O4. Vhodnými postupy byly připraveny pigmenty lišící se morfologií částic a dále core-shell pigmenty na bázi směsných oxidů Mg-Zn-Fe, kde účinná složka je imobilizována na částicích minerálního nosiče. Z těchto pigmentů byly formulovány nátěrové hmoty s různou objemovou koncentrací v pojivu. Tyto nátěrové systémy byly aplikovány na ocelové a skleněné panely a testovány pomocí zrychlených korozních zkoušek a fyzikálně- mechanických testů. Byl sledován především vztah mezi tvarem připravených pigmentů a jeho dopadem na vlastnosti formulovaných nátěrových hmot. Zejména schopnost pigmentů působit bariérovým efektem na látky penetrující ochranným filmem v různých prostředích a také vliv na mechanické vlastnosti filmů. Dalším sledovaným parametrem byl vliv objemové koncentrace pigmentů na vlastnosti nátěrových filmů a hledání optimální koncentrace pro nejúčinnější antikorozní ochranu podkladů ocelových panelů.
Anticorrosive and physical properties of organic coatings pigmented by non-isometric and core-shell pigments Mg0,2Zn0,8Fe2O4
Keywords: antikorozní pigment; nátěrová hmota; spinelový pigment; ferit; core-shell pigment; morfologie částic; anticorrosive pigment; organic coating; spinel pigment; ferrite; core-shell pigments; morphology of particles