Válka jako autentická zkušenost zkušenost. - Kiššová, Markéta (Filozofická fakulta UJEP, 2019)
Článek pojednává o osobní zkušenosti války Jean-Paul Sartra a o jejím vlivu na jeho filosofické myšlení. Nátlakem historických okolností Sartre opouští koncept „samotného člověka“ a přesouvá se k výzkumu autentického prožitku „člověka v situaci“. Práce objasňuje motivy tohoto myšlenkového obratu a poukazuje na ovlivnění Sartra Descartem, Heideggerem a Husserlem. Poslední část práce mapuje přijetí Sartrovy filosofie v českém prostředí.
War as an Authentic Experience
Keywords: angažmá; válka; svoboda; vědomí; war; authentic; experience