Veřejné prostory a jejich reglementace ze strany městských rad v pozdně středověkých českých městech - Zlinský, Vladislav (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se věnuje reglementaci veřejného prostoru pozdně středověkých českých měst ze strany městských rad. Jejím cílem je ukázat význam městského prostoru ve vztahu mezi městskou radou a obcí na třech konkrétních případech. Teoretická východiska práce jsou zakotvena v textech humanitních vědců, kteří se věnují městskému prostoru v západní Evropě. Sekundárním cílem práce je potom seznámení s celou problematikou městského prostoru v rámci tzv. prostorového obratu.
Reglamentation of urban space in late medieval czech cities by the city councils
Keywords: městský prostor; prostorový obrat; středověká města; Jihlava; Praha; Plzeň; urban space; medieval cities; spacial turn; Jihlava; Prague; Pilsen