Od porodní báby k porodní asistentce - Lenderová, Milena (Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského, 2019)
První polovina 20. století byla v českých zemích rozhodujícím obdobím pro upevnění postavení porodních asistentek. Jejich vzdělání i postavení nebyly ideální, přesto tato profese byla už pevně začleněna do systému pomocných zdravotnických profesí, jak vyplývalo ze zákona 200/1928. Během 30. let se konsolidovalo vzdělání porodních asistentek. Příspěvek je zaměřen na období 1919 – 1949, a mj. se zabývá vývojem Státního ústavu pro vzdělání a výchovu porodních asistentek v Ostravě.
From Midwife to a Birth Attendant
Keywords: Československá republika; zákon 200/1928; vzdělání porodních asistentek; Czechoslovak Republic, Midwifery, Act No. 200 from 1928, forms of midwives’ education