Architektura a sepulkrální památky historických pohřebišť na území bývalých okresů Hradec Králové, Náchod a Rychnov nad Kněžnou - Ježdíková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá architekturou a sepulkrálními památkami od konce 18.století po současnost. Klade si za cíl zdokumentování fondu architektury a sepulkrálních památek na hřbitovech bývalých okresů Hradec Králové, Náchod a Rychnov nad Kněžnou. Srovnávací analýza vyhodnotí umelěleckohistoricky hodnotné a zajímavé náhrobky, které jsou zasazené do kontextu vývoje sepulkrálního umění. Zhodnocen je také současný stav péče a vztah společnosti k sepulkrálnímu umění.
Tha architecture and sepulchral monuments of historical burial grounds in the former districts of Hradec Králové, Náchod and Rychnov nad Kněžnou
Keywords: architektura; sepulkrální památky; sochařství; náhrobek; hřbitov; okres Hradce Králové; okres Náchod; okres Rychnov nad Kněz; 18.-20.století; architecture; sepulchral monuments; sculpture; cementery; the district of Hradec Králové; the district of Náchod; the district of Rychnov nad Kněžnou