Ageismus ve společnosti - Šulcová, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tématem bakalářské práce je ageismus ve společnosti. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teorii popisuji stáří a jeho specifika. Dále se dotýkám tématu demografie se zaměřením na seniorskou populaci. Hlavní složkou teorie je část o ageismu a mezigeneračních konfliktech. Věnuji se zde zdrojům ageismu a mýtům o stáří. V praktické části se zabývám postojem studentů 4. ročníků středních škol k seniorům. Výzkum měl kvantitativní charakter a byl prováděn formou anonymních dotazníků vlastní konstrukce. V diskuzi se zaobírám výsledky, které z dotazníků vyplývají, a porovnávám je s ostatními výzkumy, které jsou v současné době v literatuře dostupné.
Ageism in society
Keywords: ageismus; diskriminace seniorů; společnost; stáří; mladá generace; ageism; discrimination of seniors; society; old age; young generation