Analysis of Normal and Tangential Wheel-Rail Contact Problem with Nonlinear Material Behaviour - Özdemir, Yalcin (Univerzita Pardubice, 2016)
V této disertační práci je vytvořen model valivého kontaktu kola a kolejnice za účelem zjištění rozložení normálového a tečného napětí. Je založen na trojrozměrném konečněprvkovém modelu. Pomocí tohoto modelu jsou vyšetřovány eliptické a neeliptické dotykové plošky. Navíc k výpočtu metodou konečných prvků jsou využity analytické metody, jejichž výstupy jsou srovnány s předkládaným konečněprvkovým modelem. Kromě lineárně elastického materiálového modelu je však v simulacích využit i model elasto-plastický. Implementace tohoto modelu přináší možnost vyšetřovat vliv plastických deformací na charakteristiky kontaktu.
Analýza normálového a tangenciálního problému v kontaktu kola a kolejnice s nelineárním materiálovým modelem
Keywords: kolejnice; valivý kontakt; skluz; kontaktní napětí; neeliptický kontakt; kontaktní tlak; rail; rolling contact; creepage; contact stress; nonelliptic contact; contact pressure; kolo