Vybrané sociálně-demografické poměry židovských obyvatel v Lipníku nad Bečvou v 17. století - Kovář, Jakub (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá dějinami sociálně-demografických aspektů a vývojem počtu židovského obyvatelstva v Lipníku nad Bečvou v 17. století v souvislosti s jejich hospodářskou rentabilitou. Pomocí statistických pramenů je možné posoudit, do jaké míry Židé prospívali nebo naopak strádali. V menším měřítku jsou zde na pozadí židovské problematiky představeny dějiny města Lipníka nad Bečvou, jehož součástí Židé byli. Rovněž nastíním vnitřní strukturu židovské obce a její aškenázské styky. Pro úplnost taky uvádím pár příkladů soudních sporů s křesťany.
Selected socio-demographic conditions of the Jewish population in Lipník nad Bečvou in the 17th century
Keywords: Židé; 17. století; dějiny; Lipník nad Bečvou; demografie; Jews; 17th century; history; Lipník nad Bečvou; demography