Studium vlastností Er3+dopovaného LaYO3 připraveného spalovací syntézou - Maňák, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2023)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci perovskitů LaYO3 dopovaných různými koncentracemi Er3+. Tyto materiály byly syntetizovány sol-gel spalovací technikou. Výsledný gel byl následně žíhán v peci při teplotách 800 a 1100 °C po dobu dvou hodin a 1400 °C po dobu 5 h. Dále byly studovány krystalografické vlastnosti, chemické složení a optické vlastnosti s ohledem na přítomnost Er3+ 4f-4f elektronových přechodů a luminiscenční vlastnosti ve viditelné (upkonverzní fotoluminiscence) a blízké infračervené spektrální oblasti. Perovskity LaYO3: Er3+ jsou slibnými luminofory pro potenciální aplikace ve fotonice.
Properties study of Er3+ doped LaYO3 prepared by combustion synthesis
Keywords: Perovskity LaYO3; LaYO3 perovskites; Er dopované oxidy; fotoluminiscence; upkonverze; spalovací syntéza; Er-doped oxides; photoluminescence; upconversion; combustion synthesis