Konzervace a restaurování sochy Anděla posledního soudu z brány hřbitova v Pomezí u Poličky - Kulhánek, Martin (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce popisuje průběh restaurování pískovcové sochy Anděla posledního soudu ze vstupní brány farního hřbitova v Pomezí u Poličky. Práce obsahuje popis památky, jejího poškození a základní údaje o ní. Dále je součástí práce restaurátorský průzkum na jehož základě je stanovena koncepce restaurování. Pozornost je rovněž věnována postupu restaurátorských prací, realizovaných na soše. Jsou zde popsány jednotlivé technologické, řemeslné a výtvarné postupy uplatněné při restaurování uměleckého díla se zvlášním zřetelem na jeho specifické problémy, především rekonstrukci chybějících částí a atributu. Součástí práce je i rozsáhlá obrazová a grafická dokumentace, ilustrující jednotlivé kroky při restaurování a problematiky pojednávané v textové části.
Conservation and restoration of the statue of Angel of the Last judgement
Keywords: restaurátorské průzkumy; restaurátorské práce; sochy; hřbitovy