Služby poskytované zákazníkům jako součást hodnoty pro zákazníka ve vybraném autoservisu - Suchý, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou služeb poskytovaných zákazníkům, jako součást hodnoty pro zákazníka. Práce popisuje samotnou hodnotu pro zákazníka, vysvětluje tento pojem a přibližuje modely hodnoty pro zákazníka. Dále definuje jednotlivé atributy hodnoty pro zákazníka a to přínosy a náklady vnímané zákazníkem. Druhá část práce se věnuje službám, které tvoří hodnotu pro zákazníka, ty jsou rozděleny podle časovému vztahu k prodeji na služby před prodejem, služby při prodeji a nakonec služby po prodeji. Třetí část je složena z výzkumu služeb v Autostyl s.r.o..
Services provided to customers as part of the customer value
Keywords: Hodnota pro zákazníka; model hodnoty pro zákazníka; atributy hodnoty pro zákazníka; služby; Customer value; customer value model; attributes of customer value; services