Prevence závažných havárií a eliminace jejich finančních důsledků - Chladová, Radka (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá analýzou stavu prevence závažných havárií jakožto specifické oblasti rizik a možností eliminace jejich finančních důsledků ve vztahu k zákonu č. 59/2006 Sb.. Práce předkládá stručnou historii vzniku legislativy a definuje základní pojmy. Poté se zabývá podrobněji zákonem č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií, především povinnostmi provozovatelů a povinnostmi a kompetencemi orgánů veřejné správy. Dále se zabývá možnostmi finanční ochrany provozovatelů před následky závažných havárií, především pojištěním a rozsahem pojistné ochrany. Podrobněji práce popisuje vývoj některých základních parametrů pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou v důsledku závažné havárie. Dále jsou uvedeny příklady škod a v závěru bakalářské práce je uvedeno kritické zhodnocení dopadu zákona.
Major accidents prevention and elimination of their financial results
Keywords: major accidents; prevention; regional Authorities; insurance lability for demage; liability; damages; závažné havárie; prevence; krajské úřady; pojištění; odpovědnost; škody