Znázornění nepřítele v amerických filmech z období studené války - Mertová, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá tématem studené války a její rétorikou zobrazenou ve dvou filmech o Jamesi Bondovi, Srdečné pozdravy z Ruska a Moonraker, natočené v první polovině období studené války. Zaobírá se rysy, které byly typické pro napětí v americko-ruských vztazích a jeho kořeny, a popisuje, jak toto napětí ovlivnilo filmový průmysl a jak byly tyto rysy vyobrazeny ve filmech Srdečné pozdravy z Ruska a Moonraker. Práce se zaměřuje hlavně na Bondovy protivníky, kteří reprezentují nepřátelské ideologie a hrozbu svobodnému a demokratickému světu, který je nutno před nimi chránit.
Representation of the enemy in American cold war films
Keywords: studená válka; filmy; James Bond; americko-ruské vztahy; filmový průmysl; Cold War; films; James Bond; relations between the USA and the USSR; film industry