Porovnání pneumatik určených pro hybridní/elektrické automobily s konvenčními pneumatikami - Landfeld, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá významem použití specifických pneumatik pro elektrická/hybridní vozidla, jejich specifikací a porovnáním s pneumatikami pro vozidla s konvenčním pohonem. Úvodem je stručně popsána historie pneumatik, jejich konstrukce, materiály a namáhání, které na ně působí. V další části je zahrnuta analýza současného stavu na trhu s EV pneumatikami pro elektromobily/hybridy v ČR, který je následovaný přehledem největších odlišností oproti konvenční variantě. Uvedená analýza je doplněna porovnávacím měřením vybrané EV pneumatiky s konvenční alternativou prostřednictvím deformačních charakteristik těchto pneumatik.
Comparing tyres for hybrid/electric cars with conventional tyres
Keywords: elektromobily; EV pneumatiky; pneumatiky; EV; statický adhezor; radiální tuhost; radiální deformace pneumatiky; electric cars; EV tyres; tyres; EV; static adhesor; radial stiffness; radial tyre deformation