Syntéza tripodálních trifenylaminů s dvěma typy periferních elektron akceptorů - Štrojsa, Jakub (Univerzita Pardubice, 2021)
Byla provedena literární rešerše syntéz, vlastností a využití lineárních, kvadrupolárních a tripodálních trifenylaminů s různými typy periferních skupin. V teoretické části bylo pojednáno o strukturním dělení trifenylaminových derivátů, push-pull molekulách a o typech reakcí, kterými se syntetizují deriváty trifenylaminů a jejich prekurzory (Suzukiho-Miyaurův cross-coupling, Sonogashirův cross-coupling, Knoevenagelova kondenzace, Buchwaldova-Hartwigova reakce, Ullmannova reakce atd.). V experimentální části byly popsány syntézy prekurzoru a cílových tripodálních trifenylaminů s dvěma typy periferních elektron akceptorů. Výsledky byly popsány a zhodnoceny. Látky byly charakterizovány řadou analytických metod (bod tání, HR-MALDI-MS spektrometrie, 1H a 13C NMR spektroskopie, UV/Vis spektrometrie ad.).
Synthesis of tripodal triphenylamines bearing two types of peripheral electron acceptors
Keywords: trifenylamin; Suzuki-Miyaura; cross-coupling; halogenderivát; triphenylamine; Suzuki-Miyaura; cross-coupling; halogen derivative