Hodnocení soběstačnosti u nemocných s artrózou kolenního kloubu - Pravdová, Renáta (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením soběstačnosti nemocného před a po totální endoprotéze kolenního kloubu. Teoretická část práce popisuje anatomii a fyziologii kolenního kloubu, artrózu kolenního kloubu a její příznaky, příčiny, vyšetřovací metody, komplikace, léčbu. Dále je zde popsána totální endoprotéza kolenního kloubu, předoperační a pooperační péče a jejich komplikace. Rehabilitace, která je důležitá pro zlepšení soběstačnosti, nácvik správných pohybů či cviků a edukace pacienta. Výzkumná část byla uskutečněna v nemocnici krajského typu na ortopedickém oddělení a na ortopedické ambulanci. Výzkum byl proveden u nemocných před aloplastikou kolenního kloubu a poté po 3 měsících od operace v ortopedické ambulanci. Byl použit standardizovaný dotazník Oxford knee score na hodnocení soběstačnosti pacientů s osteoartrózou, který byl doplněn o otázky týkající se příčiny vzniku artrózy, délky trvání obtíží, hodnocení bolesti a otázky identifikační. Praktickým výstupem práce je vytvořený edukační materiál zaměřený na chůzi po náhradě kolenního kloubu.
Evaluation of self-sufficiency of patients with arthrosis of the knee joint
Keywords: knee joint; osteoarthritis; arthroplasty; self-sufficiency; pain; kolenní kloub; artróza; aloplastika; soběstačnost; bolest