Srovnání různých přístupů řešení dopravního problému - Khalafian, Arsen (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce je zaměřena na srovnání různých způsobů řešení vybraného dopravního problému, známého jako problém obchodního cestujícího. V prvních kapitolách práce je představen teoretický základ této problematiky a jsou uvedeny základní pojmy teorie grafů, které jsou potřebné k vyřešení problému obchodního cestujícího. Třetí kapitola práce je věnována podrobnému popisu metod, používaných k řešení tohoto problému. Jsou zde popsány algoritmy klasických, evolučních i metaheuristických metod. Ve čtvrté části je uvedena srovnávací analýza implementovaných algoritmů, včetně porovnání jejich výsledků na reálných geodatech. V poslední části práce je popsána architektura vytvořené aplikace, včetně uživatelské dokumentace a vizualizace získaných výsledků na reálné mapě.
Comparison of different techniques to solving the transport problem
Keywords: Problém obchodního cestujícího; teorie grafů; evoluční metody; metaheuristické metody; optimalizace; cesta; Travelling Salesman Problem; graph theory; evolutionary methods; metaheuristic methods; optimization; route.