Vlastní čísla a vlastní vektory matic a jejich aplikace v ekonomických disciplínách - Macháčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2017)
Teorie vlastních čísel a vlastních vektorů matic je důležitou součástí lineární algebry a své uplatnění nachází v různých oblastech včetně ekonomických oborů a teorie rozhodování. Po uvedení definic a základních pojmů teorie následuje krátký historický přehled jejich vývoje. Model vícekriteriálního rozhodování založeného na teorii vlastních vektorů a vlastních čísel,který byl představen T. L. Saatym, je vysvětlen a ilustrován na příkladu.
Eigenvalues and eigenvectors of matrices and their application in economical disciplines
Keywords: matice; vlastní čísla; vlastní vektory; rozhodování; metoda AHP; matrix; eigenvalues; eigenvectors; decision-making; method AHP