IČ spektrometrie jako alternativa potenciometrického stanovení čísla celkové alkality motorových olejů - Sejkorová, Marie; Šenkýř, Jan (BEST Servis, 2017)
Rutinním testem za účelem monitorování kondice maziv je stanovení čísla celkové alkality (TBN) potenciometrickou neutralizační titrací. FTIR spektrometrie ve spojení s regresní metodou částečných nejmenších čtverců byla navržena jako alternativní způsob k standardnímu stanovení tohoto parametru u opotřebeného motorového oleje specifikace SAE 15W-40. Jako nejvhodnější se pro konstrukci FTIR-PLS algoritmu osvědčil spektrální region 4000-650 cm-1. Korelační koeficient mezi hodnotami predikovanými FTIR algoritmem a hodnotami TBN stanovenými potenciometrickou titrací podle normy ISO 3771 dosahoval hodnoty 0,92. Hlavní výhodu navrženého postupu lze spatřovat v absenci práce s kyselinami.
IR Spectrometry as Alternative Potentiometric Determination of Total Base Number Engine Oils
Keywords: motorový olej; potenciometrická titrace; číslo celkové alkality (TBN); mazivo; mazání; IČ spektrometrie; engine oil; potentiometric titration; Total Base Number (TBN); lubricant; lubrication; IR spectrometry