Metabolismus porfyrinů a jeho poruchy - Majtnerová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2013)
Porfyriny jsou organické látky důležité pro život. Mezi nejdůležitější zástupce patří chlorofyl a hem. Chlorofyl je zelené barvivo, které se vyskytuje především u rostlin, hem naproti tomu nenacházíme u rostlin, ale u živočichů. Jeho syntéza je přirozený biologický proces, který probíhá způsobem, který jsem se pokusila ve své práci popsat. Dále jsem se pak zaměřila na poruchy této biosyntézy a také onemocnění, která tím vznikají - porfyrie. Nechybí zde ani jejich charakteristika a v některých případech i léčba, která je prozatím pouze symptomatická.
Metabolism of porphyrines and its defects
Keywords: porfyriny; hem; porfyrie; porphyrins; heme; porphyrias