Úloha sestry v péči o hydrataci a výživu u imobilních pacientů - Kaštylová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Má bakalářská práce se zabývá problematikou výživy a hydratace u imobilních pacientů. V teoretické části je popsána malnutrice, příčiny jejího vzniku a diagnostika. Dále v teoretické části popisuji imobilizační syndrom, výživu imobilního pacienta a péči o hydrataci o imobilního pacienta Na teoretickou část navazuje část výzkumná, která byla realizována formou dotazníku, ten vyplnily sestry na interním oddělení a na oddělení dlouhodobě nemocných. Dotazník zjišťoval, jak sestry kontrolují stav hydratace a výživy u imobilních pacientů a jakou formu dalšího vzdělávání zdravotnického personálu v oboru ošetřovatelství by přivítaly a považovaly za vhodnou.
The role of nurses in the care of hydration and nutrition in immobile patients
Keywords: imobilizační syndrom; prevence; výživa; hydratace; pitný režim; immobilization syndrome; nutritional therapy; drinking regime; hydration