Detekce genů rezistence na antimikrobiální látky u bakterií rodu Staphylococcus - Kotková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá detekcí bakterií rodu Staphylococcus. Nejdříve byly diskovou difúzní metodou otestovány vybrané bakteriální kmeny na antimikrobiální látky. Cílem práce bylo zavést a optimalizovat metodu polymerázové řetězové reakce pro detekci genů souvisejících s rezistencí na konkrétní antimikrobiální látky. Pro optimalizaci PCR byly použity sbírkové kultury, kmeny získané z odpadních vod i klinické kmeny od pacientů.
Detection of antimicrobial resistance genes in Staphylococcus
Keywords: Staphylococcus; polymerázová řetězová reakce; disková difúzní metoda; rezistence; geny rezistence; antibiotika; Staphylococcus; polymerase chain reaction; disk diffusion method; resistance; gene detection; antibiotics