Aplikace současných doporučených postupů u arteriální hypertenze v dospělém věku u hypertoniků s vysokým rizikem v klinické praxi - Holý, Jiří (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem práce bylo zejména zjistit, zda hypertonici s vysokým a velmi vysokým kardiovaskulárním rizikem dosahují cílových hodnot krevního tlaku (TK) (v kohortě A), zda těchto hodnot dosahují v průběhu času (v kohortě B) a zda u těchto hypertoniků lze edukací zvýšit úroveň znalostí o jejich chorobě a její léčbě (v kohortě C). Práce potvrzuje, že tito nemocní cílové hodnoty TK při ambulantním monitorování TK nedosahují, cílové hodnoty TK nebylo dosaženo ani časem. Úroveň znalostí hypertoniků o jejich chorobě a její léčbě edukací však zvýšit lze. Stále tedy existují rezervy jak ve farmakologické léčbě, tak v adherenci hypertoniků k léčbě a k režimovým opatřením.
Application of current guidelines for treatment of arterial hypertension in adult age in patients with a high and a very high cardiovascular risk in the clinical practice
Keywords: hypertenze; krevní tlak; kardiovaskulární riziko; diabetes mellitus; lékové interakce; hypertension; blood pressure; cardiovascular risk; diabetes mellitus; drug interactions