Vývoj české orientalistiky se zaměřením na arabistiku a islamologii - Fialová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem mé práce je představit vznik a vývoj české arabistiky a islamologie. Po analýze českých literárních památek, které se určitým způsobem vyrovnávají s islámským fenoménem blíže specifikuji podněty, které vedly ke vzniku oboru na tehdejší pražské univerzitě. V historicko-politickém kontextu pak zmapuji a interpretuji směry a výsledky bádání českých arabistů a islamologů.
Development of Czech Orientalistics with Special Focus on Arabic and Islamic Studies
Keywords: orientalistika; arabistika; islamologie; čeští autoři; Orientalism; Arabic study; Islamic study; Czech authors