Druhá světová válka na Baltu a její odraz v literatuře - Kolařík, Stanislav (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá konfrontací zážitku 2.světové války a svérazu Baltského moře. Toto ilustruje příklad tří knih, tří autorů ze třech národů. Každý z nich ukazuje pohled na téma z jiné pozice. Práce je doplněna historickými a literárními přehledy a krátkými úvody do reálií.
The Second World War on the Baltic Sea and its reflections in literature
Keywords: Druhá světová válka; Baltské moře; Polsko; Německo; Pobaltí; Günter Grass; Melchior Wańkowicz; Ülo Tuulik; The Second World War; Baltic Sea; Poland; Germany; Baltic states; Günter Grass; Melchior Wańkowicz; Ülo Tuulik