Problematika simulací lisovaní voskových modelů k technologii přesného lití na vytavitelný vosk - Herman, Aleš; Česal, Marek (Univerzita Pardubice, 2012)
Tento příspěvek se zabývá parametry ovlivňujícími přesnost jak voskového modelu tak i odlitku při lití na vytavitelný model, zvláště se v tomto příspěvku soustředíme na přesnost voskového modelu. Jako typový odlitek byl zvolen odlitek lopatky pro energetiku. V simulacích se jedná o reálnou simulaci procesu s využitím software ProCAST (moduly HPDC, Thermal a Stress) a stanovení vlivu řízeného chlazení a rovnání modelu na deformaci voskového modelu. Experimenty jsou hodnoceny z hlediska teplotního pole, prostřednictvím termokamery, a z hlediska deformací měřením na souřadnicovém měřícím stroji.
Keywords: voskové modely; ProCAST; teplotní pole