Problematika provádění kvasného procesu v přítomnosti organických rozpouštědel omezeně mísitelných s vodou - Rychlíková, Iva (Univerzita Pardubice, 2018)
Teoretická část diplomové práce se zabývá přehledem kvasných procesů vhodných pro získávání organických chemikálií z obnovitelných zdrojů. Obsahuje výčet stresových faktorů, které mohou ovlivnit průběh a výkonnost fermentace a porovnání separačních metod vhodných pro extrakci alkoholů z kvasného média. Experimentální část diplomové práce je zaměřená na vhodné modelové rozpouštědlové systémy potenciálně použitelné pro extrakci ethanolu z kvasného média a ověření možnosti jejich použití pro kontinuální extrakci kvasných produktů.
Study of fermetation process in the presence of water-immiscible organic solvents
Keywords: etanol; organická rozpouštědla; extraktivní fermentace; Saccharomyces cerevisiae; stresové faktory; ethanol; organic solvents; extractive fermentation; Saccharomyces cerevisiae; stress factors