Způsoby měření daňové konkurenceschopnosti - Jedlička, Vít (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2017)
Příspěvek se zabývá daňovou konkurencí jako významným tématem mezinárodního zdanění. Účelem tohoto příspěvku je na základě již provedených výzkumů představit vybrané přístupy k měření daňové konkurenceschopnosti. Byly vybrány tři pojetím odlišné snahy kvantifikace daňové konkurenceschopnosti. V hlavní části příspěvku jsou prezentovány tyto přístupy, a to z pohledu jejich metodologie a dosažených výsledků. Rozdílné pojetí těchto metod komplikuje následnou komparaci těchto výsledků. Na druhou stranu tyto rozdíly dokazují, jak významným tématem daňová konkurence v dnešní době je pro mezinárodní organizace, vlády a podnikatele.
Ways to Measure Tax Competitivness
Keywords: Daňová konkurence; měření daňové konkurenceschopnosti; Tax competition; measuring of tax competitiveness