Syntéza žlutých perovskitových pigmentů - Branský, Antonín (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá přípravou žlutých perovskitových pigmentů typu SrCe1-xTbxO3. Pomocí metod suché mechanoaktivace, keramického způsobu a keramického způsobu s kalcinací v inertní atmosféře byla připravena řada pigmentů pro x = 0-1 se složením SrCe1-xTbxO3. Tyto pigmenty byly kalcinovány při teplotách 1150 °C a 1300 °C. Byl sledován vliv teploty kalcinace a obsah vznikajících fází na barevné vlastnosti sloučenin aplikovaných do organického pojivového systému a do glazury. Dále byla proměřena distribuce velikosti částic a u vybraných vzorků provedena RTG analýza. Následně bylo řešeno porovnání jednotlivých metod přípravy pigmentů z hlediska jejich optických a technologických vlastností.
Synthesis of yellow perovskite pigments
Keywords: perovskit; keramické pigmenty; reakce v pevné fázi; optické vlastnosti.; perovskite; ceramic pigments; solid-state reactions; optical properties.