Augustinovo pojetí času ve Vyznáních - Nedbal, Jan (Univerzita Pardubice, 2010)
Obsahem této bakalářské práce je pokus o vlastní shrnutí a zhodnocení Augustinova pojetí času v XI. knize spisu Vyznání. Vedlejším tématem práce jsou krátké rozbory Platónova pojetí času v dialogu Timaios, Aristotelova pojetí času v IV. knize spisu Fyzika a Plótínova pojetí času v pojednání O věčnosti a čase. Cílem předkládané práce je uvedení do myšlení o čase v klasické a pozdní antice s hlavním zřetelem k Augustinovi, jenž hluboce ovlivnilo a inspirovalo významné myslitele napříč celými dějinami evropské filosofie.
Keywords: Antická filosofie; čas; Vyznání; Platón; Aristotelés; Plótínos; Augustin, Aurelius; time; Ancient philosophy