Návrh Handbiku s poháněnou zadní nápravou - Žák, Michal (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá ideovým návrhem handbiku s poháněnou zadní nápravou umožňující jízdu i nezpevněným terénem. Handbike je převážně koncipován pro osoby tělesně postižené, ale jeho schopnosti mohou využít i zdraví lidé. Práce se skládá ze tří hlavních kapitol. První mapuje historii a současnou situaci na trhu uvedeného dopravního prostředku. Další obsahuje popis ideového návrhu s jednotlivými součástmi a jeho konečnou podobu. Poslední kapitolu charakterizuje návrh lichoběžníku řízení Causantovou metodou spojeného s kontrolou pomocí křivky chyb, návrh sloupku řízení s jeho převodovými poměry, výpočet pohonného ústrojí a pevnostní analýzy základního rámu.
Desing of handbike with driven back axle
Keywords: handbike; hendikep; návrh konstrukce; řídící ústrojí; pohony; terény; handicap; design of construction; control mechanism; drive; terrain