Prevence radiačně indukované dysfagie: scoping review - Hlinák, Radim (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce "Prevence radiačně indukované dysfagie: scoping review" se zaměřuje na metody prevence vzniku radiačně indukované dysfagie v kontextu radioterapie. Teoretická část práce je věnována anatomii a fyziologii polykacích orgánů, dysfagii, radioterapii i jejím nežádoucím účinkům a charakteristice metodiky scoping review. Dále byly v práci pomocí standardizované metodiky scoping review identifikovány a zhodnoceny metody prevence radiačně indukované dysfagie. Následovala klasifikace vyhledaných preventivních metod na metody radiologické, ošetřovatelské a experimentální. V závěru práce jsou veškeré nalezené preventivní metody rozděleny dle období jejich provádění v kontextu ozařování.
Prevention of radiation-induced dysphagia: A scoping review
Keywords: dysfagie; nádory hlavy a krku; prevence; radioterapie; scoping review; dysphagia; head and neck cancer; prevention; radiotherapy; scoping review